Леко подобрение на картинката след 12 август, откакто МВР активно е

...
Леко подобрение на картинката след 12 август, откакто МВР активно е
Коментари Харесай

Неприемливо е всяка година на пътя да загиват над 30 деца и 1000 да са ранени

Леко усъвършенстване на картинката след 12 август, откогато МВР активно е на пътя против нарушителите;Работят междуведомствени групи и има хрумвания за съществени промени в законодателството - в това число:ограничаване на алкохола за професионални водачи до 0.2 промила,сваляне на максималната скорост на автомагистрала на 130 км/ч,масови зони до 30 км/ч в обитаемо място;промяна на Наредба №1 за проучване на проби за алкохол и опиати, нови лаборатории,революция във връчването на електронни фишове.
Това бяха единствено някои от жалоните на кръгла маса, провела се в Министерския съвет по самодейност на вътрешния министър Иван Демерджиев. Темата беше  " Безопасност на придвижването по пътищата ", а концепцията - весевъзможни забъркани страни и институции да изкажат своето мнение по въпроса с тежката пътна конюнктура.


Демерджиев маркира три вида тематики проблеми. На първо място - извънредно високия травматизъм при децата:

" Не е приеливо всяка година да умират над 30 деца и 1000 да са с тежки контузии. За 10 година това означава 300 починали и над 10 000 ранени деца по пътищата на България ", сподели той.

Според него, изходът е да стартира образование на хлапетата още в детската градина и учебното заведение - като бъдещи участници в придвижването.

" Това, което се случва по пътищата е проекция на това, което се случва в България - липса на приемливост, липса на внимание липса на грижа за състоняието и промлемите на другия ", сподели той.

Като различен проблем минстърът уточни, че над 20% от починалите са по виновност на водачи, които са по врме на работа. Изтъкна, че в Европейски Съюз 6 от 10 трудови злополуки са ПТП-та. Според Министерство на вътрешните работи би трябвало да се увеличи грижата и контролът на работодателите за живота и здравто на своето чиновници.

Сред проблемите той очерта и небоходимост някак посредством медиите да се промени отношението на обществото към нарушителите на скоростта.

Сред подхванатите ограничения от МВР досега министърът очерта, че 8000 чиновници от други звена са минали курсове и изпит и към този момент могат да работят с техниката и нормативната база по пътния надзор. Изцяло се натъртва на линейния надзор (патрулките да се сдвижат в потока и да изваждат нападателни водачи) и на широкообхвантия (т. нар. холандски способ на прекъсване по няколко коли дружно, като мярка против корупцията).

Министерство на вътрешните работи е вкючило охранителна полиция и е направило специфична разстановка - къде са най-уязвимите сектори.

Демерджиев уточни общоизвестното - че измежду разпоредената спецоперация (след ужасяващата катстрофа на Георги Семерджиев с две починали девойки в София), рязко е повишена разкриваемостта за ръководство след употреба на алкохол и наркотични субстанции.

" Впрочем това основава и усещането, че те (случаите на пияни или дрогирани водачи, б.р.) са нарастнали. Моето виждане е, че не са нарастнали случаите, а по-скоро набъбна броят на арестуваните и такива, които правят този жанр нарушавания. "

На днешния конгрес обаче бе регистрирано, че има проблем с отхвърли да бъдат изследвани и работна група също умува за законови промени в тази тенденция. 

Нараснал е значително и броят на открити превишения на скоростта, уточни още министърът.

Сред непредвидените изненади, дошли в резултат на по-активната работа той пък уточни нещастните случаи - че няколко служители на реда пострадаха, до момента в който са на работа.

Специално се мисли къде КАТ да прави безвредно прекъсване.

Проблем е и връчването на издадени електронни фишове. За решаването му обаче е доста значимо да се пристъпи към законодателни промени - това може да стане по пощата, по е-поща, от чиновници от други администрации, когато отидете за админиспративна услуга и прочие

Скоро нови болнични заведения пък ще бъдат включени към тези, които имат лаборатории за проучване на пияни и дрогирани. А особено в Министерство на вътрешните работи болница такава ще проработи до дни.


Форумът бе почетен на съществено равнище - зам.министри с изключение на на Министерство на вътрешните работи, на правораздаването, на превоза, на МРРБ и даже на образованието дебатираха с депутати от няколко парламентарин партии (празно остана мястото, непокътнато за Мустафа Карадайъ). Но пък някогашният ГЕРБ-министър Христо Терзийски без проблем замени няколко думи със настоящия.

Имаше висши прокурори, съдии от Върховен касационен съд, основните организации - " Автомобила администрация " (бившата ДАИ) и " Пътна инфраструктура ", плюс представители на богатата гама от Неправителствени организации, сдружения на инструктори, на пострадлите от произшествия и  други сходни.
Ето и малко от статистиката:
Общо тежките ПТП от началото на годината до 12 декември са 6294, с 494 починали и ранени - 8016. Това прави с 568 повече ПТП повече са и загиналите спрямо 2021 година (факт е, че м.г. обаче имаше и анти-COVID ограничавания, б.р.).

До 11 август - преди обявяването със заповед на министъра на акцията, при 3817 тежки ПТП има починали 306 и ранени 4808 души, или - с 360 ПТП и 19 починали повече по отношение на миналата година.

А от 12. 08., когато влязоха специфичните ограничения на вътрешото министерство, при 2477 тежки произшествия са починали 188 и ранени 3208 участници. Това представлява намаление същия интервал на миналата година с 57 по-малко починали. Макар, че злополуките са били повече.

" Нашата упоритост е да реализираме по-бързо трайни резултати, сподели министър Демерджиев. Като уточни особено, че това може да стане единствено като се обединят всички.

Без да реализираме основни резултати, ще ставаме тъжни наблюдатели на статитстиката, която за съжалние не е добра ", заклчи още Демерджиев.

Нито имаме времето да чакаме развиване на една тактика, която ще докара до сериозен резултат, нито пък може да се задоволим с половинчати ограничения. "
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР